Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rihanna szülőhazája: Barbados


A szigetet spanyol hajósok fedezték fel 1518 táján, de nem létesítettek itt telepeket, hanem az indiánokat elhurcolták rabszolgának más gyarmataikra. A spanyolok érdektelensége miatt az angolok ellenállás nélkül foglalták el 1624-ben, majd 1663-ban brit koronagyarmat lett. Az ültetvényekre a rabszolgák tízezreit hozták Afrikából. A 20. századig a gyarmat gazdasága a cukornádtól, a rumtól függőtt. A szigetország 1958 és 1962 között a Nyugat-indiai Föderáció része volt, majd 1966. november 30-án vált függetlenné.

Az ország neve a spanyol „szakállas férfi” kifejezésre vezethető vissza, és azzal hozzák kapcsolatba, hogy az itt honos fügefák levelei szakállra emlékeztetnek. A Nagy-Britanniától 1966-ban függetlenedett sziget a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Felszíne sík, éghajlata trópusi. Gazdaságát – a jelentős idegenforgalom mellett – a cukornádtermesztés, a cukor- és rumgyártás jellemzi.

A Kis-Antillák szigete, északkeleti felén alacsony hegy-és dombvidék fekszik. Legmagasabb része a Mount Hillaby is csak 340 méter. További területe sík vidék

Az ország lakossága 276 000 fő, melynek 90%-a fekete, 4%-a fehér, 6%-a pedig ázsiai és egyéb származású. A lakosság 51%-a városokban él.A születéskor várható élettartam a férfiaknál 70, a nőknél 74 év.

Az országban a hivatalos nyelv az angol, de beszélt nyelv még a bajan is. A lakosság 70%-a anglikán, 8%-a pünkösdista, 7%-a metodista, 12%-a egyéb protestáns felekezetekhez tartozik; 17% felekezet nélküli, 4% római katolikus és 12% egyéb vallású.

Az etnikai viszonyokat figyelembe véve a lakosság 80%-a afrikai származású (fekete) és 15%-a mulatt.

Az ország államformája alkotmányos monarchia.

Az ország 12 egyházkerületre (parish – parókia) oszlik, melyek a következők:

Christ Church
Saint Andrew
Saint George
Saint James
Saint John
Saint Joseph
Saint Lucy
Saint Michael
Saint Peter
Saint Philip
Saint Thomas

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tótkolós mikszálth utca 19.

(karsai dóra, 2008.10.20 20:09)

szerintem nagyon szar hogy nincsen kép benne